SCH-Galéria
Tel./Fax: 302-5156; 0630 971 5818
E-mail: info@schgaleria.hu
Nyitvatartás: H-P 10-17:30-ig

Neogrády Antal - Bruxelles 24x30 cm olaj-fa

Előző alkotás
Következő alkotás

Neogrády Antal  - Bruxelles - 24x30 cm - olaj-fa   Brüsszeli utcakép esti hangulatban. Az ég alja még világos, de az utcai lámpák már világítanak. Az utcán emberek és autók láthatóak. Brüsszel városa ( Bruxelles-Ville vagy Ville de Bruxelles,  Brussel-stad, Stad Brussel) Belgium, valamint Flandria fővárosa, az EU és a NATO székhelye. Brüsszel város egyben a Brüsszel fővárosi régió közepén található önkormányzat. A „Brüsszel város” megnevezést elsősorban az önkormányzat, a régió és a tágabb értelemben vett „Brüsszel” közötti félreértések elkerülése végett használják. A várost nem szabad összekeverni a Brüsszel fővárosi régióval, amely Belgium három önálló régiója közül az egyik, és amelynek Brüsszel város csak egy része. 

A belga alkotmány 194. bekezdése értelmében Brüsszel városa Belgium fővárosa és a szövetségi kormány székhelye. Ezért szokásos azt a megkülönböztetést tenni, hogy a de jure főváros az Brüsszel városa, de facto azonban a fővárosi funkciókat, illetve a nemzetközi intézmények székhelyi szerepét az egész fővárosi régió együtt látja el. (A NATO központi hivatala például Brüsszel szűken vett városi területén kívül, a fővárosi régió Evere kerületében található).
A brüsszeli városmag terjeszkedését azonban később fagyasztották be, mint a londoni City-t, ezért a történelmi városmag mellett ma Brüsszel város közigazgatási részei lettek Laken, Neder-Over-Heembeek és Haren települések, illetve az Avenue Louise környéke és a Bois de la Cambre-Ter Kamerenbos erdő is.A köznyelv általában a „Brüsszel” szó jelentésébe beleérti a többi 19 önkormányzatot is, amelyek együttesen alkotják a Brüsszel fővárosi régiót, sőt a Brüsszel megnevezésbe időnként beleértik még a fővárosi régión kívül eső, flandriai peremtelepülések egy részét is, ahonnan a lakosok nagy többsége Brüsszelbe ingázik (mint például Zaventem, Wezembeek-Oppem, Machelen).
Tel./Fax: 302-5156; 0630 971 5818
E-mail: info@schgaleria.hu
Nyitvatartás: H-P 10-17:30-ig

 
 
 
X
Bemutatkozás
Művészek
Képkeretezés, restaurálás
Virtuális kiállítás
Kapcsolat
Adatvédelem
English version

E-mail